Veelgestelde vragen

Wat is chiptuning?

Chiptuning is het aanpassen van de motormanagementsoftware. Deze aanpassingen van de motorcomputer wordt uitgevoerd binnen de marges van de fabrikant. Hierdoor heeft u geen verhoogde slijtage aan uw motor of versnellingsbak.

Kan iedere auto worden voorzien van chiptuning?

Bijna alle auto’s met een motorcomputer kunnen worden gechiptuned. Slechts voor enkele modellen geld een uitzondering.

Bij welke auto modellen is chiptuning het meest interessant?

Bij zowel diesel als benzine motoren met turbo of compressor. Maar ook veel non turbo benzine modellen beschikken over een grote mogelijkheid om gechipt te worden.

Is de chiptuning traceerbaar?

Aan de auto of motorcomputer is niets te zien. Een wagen zou op een vermogenstestbank moeten om het toegenomen vermogen te meten.  Dit wordt bij een dealer niet gedaan. Diagnose apparatuur zullen ook geen wijzigingen vinden in de software, omdat wij de originele software aanpassen en geen ander programma plaatsen. De software is dus als origineel volgens diagnose.

Is Chiptuning schadelijk voor de motor of versnellingsbak?

Nee, als dit wel zo zou zijn dan zou chiptuning al lang niet meer gedaan worden.
Doordat een goede chiptuning binnen de fabrikant marges wordt uitgevoerd, kan dit geen schade aan de motor of versnellingsbak geven.

U hoef niet bang te zijn dat uw auto of motor sneller slijt na een chiptuning.

Waarom Chiptunen autofabrikanten de software niet?

Een autofabrikant maakt 1 product die overal op de wereld moet werken. Ook daar waar weersomstandigheden heel anders zijn, of de kwaliteit van brandstof slecht is. In de EU zijn zowel brandstof als motorolie van zeer goede kwaliteit en wordt ook onderhoud aan auto’s goed  uitgevoerd.

Hierdoor is er marge om een optimalisatie uit te voeren. Ook zien we steeds vaker dat fabrikanten 1 type motor ontwikkelen, met enkel elektronische begrenzing. Om zo de productie kosten laag te houden. Hierdoor wordt chiptuning nog interessanter, u kunt immers een goedkoper model kopen of leasen en deze laten chiptunen naar de duurdere motor versie.

Wat als de auto een software update krijgt?

Jonge auto’s van 1 of 2 jaar oud, kunnen na een bezoek aan de dealer wel eens een software update krijgen. Mocht dit gebeuren dan kunt u gratis bij ons terugkomen om deze geüpdate software van uw wagen opnieuw te laten optimaliseren. Wij zetten dus niet het “oude” programma terug, maar passen de nieuwe weer met de hand aan.

Zijn er zaken waar ik na de chiptuning rekening mee moet houden?

Met of zonder een chiptuning, dient een auto altijd goed warm te worden gereden. Na ongeveer 15 minuten rijden zijn de meeste auto’s op juiste temperatuur.
Daarnaast is regulier onderhoud erg belangrijk. Houd u aan de onderhoud richtlijnen van de fabrikant om zo lang mogelijk van uw auto te kunnen genieten.

Een chiptuning wordt door Proline altijd binnen de fabrieksmarges uitgevoerd. Hierdoor geeft dit geen verhoogd risico op slijtage dan een niet getunede auto.

Heeft een chiptuning effect op de bijtelling van de auto?

Chiptuning heeft geen effect op de bijtelling. U kunt in veel gevallen zelfs geld besparen doordat u een auto leased met een lichtere motor en deze door ons te laten chiptunen naar een hoger vermogen.

Kan ik op een tuning wachten?

Dat kan. Al onze shops hebben een wachtruimte waar u kunt genieten van een lekker bakje koffie of thee. Tevens is er Wi-Fi aanwezig.

Afhankelijk van de chiptuning-methode neemt het in de meeste gevallen ongeveer 1,5 uur in beslag.

Hoe lang van te voren moet ik reserveren om mijn auto te laten tunen?

Meestal kunt u dezelfde of de volgende dag al terecht bij één van onze Shops.Wanneer u een afspraak wilt maken kan dat per e-mail of telefonisch.

Heeft de chiptuning gevolgen voor de autoverzekering?

Dit is bij de meeste verzekeringsmaatschappijen niet het geval.

De premie wordt berekend op basis van de nieuwprijs van het voertuig, leeftijd bestuurder, het sportief karakter van de wagen, maar niet op het aantal pk’s.

Heeft de tuning gevolgen voor de wegenbelasting?

Nee, de chiptuning heeft geen invloed op de wegebelasting. De wegenbelasting voor uw auto wordt berekend aan de hand van de fiscale Pk’s en niet aan de hand van het vermogen.

Kan de chiptuning weer ongedaan worden gemaakt?

Ja, dat is geen probleem. U kunt uw auto op elk gewenst moment laten terugzetten naar de fabrieksinstellingen in één van onze shops.